Menu
0
Snelle levering
Veilig betalen
Flex-Delivery-Service
Gratis verzending NL/BE > €150
09Mar2022
BOA's eisen toestaan gebruikt optionele geweldsmiddelen

BOA's eisen toestaan gebruikt optionele geweldsmiddelen

Door: LeonReacties: 0

Boa’s eisen toestaan gebruik optionele geweldsmiddelen

In Nederland zijn ruim 23.500 buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) werkzaam. Ze vervullen een belangrijke rol in de ondersteuning van de politie in het handhaven en toezien op openbare orde en veiligheid. Tot voor kort hadden deze opsporingsambtenaren niet de bevoegdheid zich in dreigende situaties te bewapenen en verdedigen, wat voor onveiligheid en letsel kon zorgen. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Als een bouwvakker zonder veiligheidshelm

Het geweldsmonopolie ligt momenteel nog bij de staat, waardoor enkel politie gebruik mag maken van geweldsmiddelen om zich te verdedigen tegen lichamelijk letsel. Boa’s, die hun werk in de openbare ruimte moeten doen, krijgen echter ook steeds vaker te maken met geweld waar zij zich naar eigen zeggen niet tegen kunnen verdedigen. Er wordt verwacht dat deze ambtenaren zich in een dreigende situatie terugtrekken. Zij voelen zich als ‘een bouwvakker zonder veiligheidshelm’ terwijl zij steeds vaker in de frontlinie staan dan de politie. Hetzij met een lege riem. Boa’s eisen daarom middelen om zich te kunnen wapenen tegen geweld op straat. Deze eis stuitte in eerste instantie vooral op verzet van de politie.

Inmiddels, na overleg tussen boa’s, politie vertegenwoordigers en minister Ferdinand Grapperhaus is men tot overeenstemming gekomen dat ook de boa’s de beschikking over optionele geweldsmiddelen moet hebben.

Nieuwe regelgeving voor bewapening boa’s

De nieuwe regels worden dit najaar verder uitgewerkt, en zullen worden vastgelegd in speciale regelgeving voor boa’s, in plaats van de huidige koppeling aan de politiewet.

Deze regels omvatten onder andere de voorwaarden waarbij boa’s wapenstok en pepperspray mogen dragen en het uitsluiten van de ontstane willekeur in gemeenten. Sommige gemeenten staan het gebruik van wapens door opsporingsambtenaren al toe, waarbij het vooralsnog om uitzonderingen en willekeur gaat.

Politie en boa’s zullen nauwer met elkaar gaan samenwerken en er zal middels een pilot in een aantal steden eerst geëxperimenteerd worden met het gebruik van wapens door opsporingsambtenaren. De regelgeving is met name van toepassing op boa’s die in de openbare ruimte werkzaam zijn; een van de zes werkterreinen van de buitengewoon opsporingsambtenaren.

Boa’s eisen toestaan gebruik optionele geweldsmiddelen

Urban Survival is professioneel leverancier van bewapenings – en beschermingsmiddelen van politie en overheid. Ook voor accessoires m.b.t. wapenstokkenpepperspray en uitrusting van buitengewoon opsporingsambtenaren hebben we een ruim assortiment samengesteld. Kwalitatief hoogstaande producten, stuk voor stuk gecertificeerd en getest. Voor meer informatie over ons assortiment of vragen over onze producten kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.