skip to Main Content
X-marker informatie

X-marker informatie

X-marker is een zelfverdedigingsspray, Qua uiterlijk zou hij verward kunnen worden door het wettelijk verboden traangas of pepperspray maar x-marker is niet verboden door de Nederlandse wetgeving. Dit houdt in dat hij alleen in noodsituaties gebruikt mag worden. Dit betekent grofweg wanneer lijf, eerbaarheid of goederen in gevaar zijn of zullen gaan komen. Een kanttekening is dat dit alleen mag als er echt geen andere optie is om deze “aanval” af te wenden. Dus, als men weg kan komen moet men het ook doen. Als men zeker weet het bovenstaande van toepassing is mag x-marker gebruikt gaan worden. Het product heeft de volgende werking: Na het verlaten van de spray zal de blauwe vloeistof vrijwel direct na
impact op het lichaam, (lees gezicht), zich omvormen tot een schuimige laag. Het beste is dit te vergelijken met het opschuimen van scheerschuim.

Opsporing dader

Doordat de dader het zicht wordt ontnomen zal hij zijn aanval staken om het schuim uit zijn ogen te verwijderen. Vanaf dit moment zal het slachtoffer de tijd krijgen om te ontkomen aan de aanvaller en zich in veiligheid te brengen. Om een dader te pakken te krijgen zal men aangifte moeten doen en zal men een persoonsomschrijving moeten maken. Omdat de aanval een grote mate van stress en angst met zich meebrengt en vaak volkomen onverwachts plaatsvind is het voor de meeste slachtoffers vaak onmogelijk om een correcte en complete persoonsbeschrijving te doen. Dit met gevolg dat een dader vaak niet kan of mag worden vervolgd.

X-marker heeft dit ondervangen door een kleurstof toe te voegen, (welke ongevaarlijk is voor de gezondheid), die diep in de huid dringt en de dader tot ongeveer 3 dagen voorziet van een blauw gezicht. Zelfs na een flinke wasbeurt zal de kleurstof zichtbaar zijn.

Is X Marker Legaal?

Ja, X-Marker is het Maximale wat men wettelijk gezien mag gebruiken. Het mag niet traan verwekkend, verstikkend of weerloos makend zijn en het mag ook geen giftige stoffen bevatten. De werkgroep advies wapens en munitie heeft bepaalt dat een product zoals X-Marker niet onder de wapenwet valt en de minister van Justitie heeft dit advies opgevolgd. Dus X-Marker is geen verboden wapen en valt derhalve ook niet onder Artikel 2 categorie II onder 6 van de Wet Wapens en Munitie.

Wordt de dader niet agressiever als ik hem/ haar onder spuit?

X-Marker mag pas gebruikt worden als je al aangevallen wordt. Iedere vorm van verweer zou meer agressie op kunnen leveren dus moet je voor jezelf bepalen of dat je jezelf wil verweren of dat je een weerloos slachtoffer wil worden. Feit is wel dat als de dader bespoten is hij/zij zich goed beseft dat verdere geweldpleging leid tot een zwaardere veroordeling bij aanhouding.
Zorg er daarom ook voor dat als je gespoten hebt je zo snel mogelijk weg moet gaan om de politie te waarschuwen.

Gaat er geen misbruik van X Marker gemaakt worden?

Het is niet uitgesloten dat er ooit misbruik zal zijn maar hier gaan wij niet van uit. De verkoopprijs is toch een belemmering voor misbruik. Degene die X-Marker misbruikt zal trouwens ook gestraft worden want hij/zij heeft altijd een beetje blauw op de wijsvinger na X-Marker gebruikt te hebben. Hij/zij kan dus nooit zeggen dat hij/zij niet gespoten heeft.

Kan X Marker gebruikt worden als overvalswapen?
De kans dat dit gebeurt is klein. De dader moet wel erg dom zijn om iemand te beroven d.m.v. X-Marker. Je schakelt namelijk iemand niet uit en zal toch fysiek kontakt krijgen met degene die bespoten is. De dader wordt dus ook gemarkeerd op kleding/handen waarna hij/zij weer gemakkelijk getraceerd kan worden. Tevens zal de dader eerder kiezen voor een goedkoper middel zoals mes of traangas.

Helpt X Marker tegen wapens?

Ja en Nee. Staat er iemand met een pistool tegenover je hang dan niet de held uit. Je kunt wel afstand houden met X-Marker (2,5 meter). Om je te raken met een steekwapen moet de dader dicht bij je in de buurt komen om je te kunnen raken. Zorg voor je eigen veiligheid en probeer de situatie zo rustig mogelijk in te schatten.

Helpt X Marker tegen agressieve honden?

Ja, om je te kunnen bijten moet een hond weten waar je staat. Als hij niets ziet zal hij ook niet kunnen bijten. Op haren hecht X-Marker niet dus de hond kan gewoon schoongewassen worden.
Een hond mag niet zonder leiband rondlopen dus is de eigenaar verantwoordelijk voor de gevolgen.
Doe ook hiervan aangifte bij de politie, je krijgt ook hier gratis een nieuwe X-Marker voor.

Mag de Politie X Marker in beslag nemen?

Als de politie twijfelt of het een verboden wapen betreft dan mogen zij hem meenemen voor onderzoek.
Hier zal uit blijken dat X-Marker toegestaan is en wordt hij teruggeven. Teken nooit een afstandsverklaring want dan ben je hem kwijt en krijgt hem ook nooit terug. De bekendheid onder de Nationale Politie is momenteel groot dus de kans van inbeslagname is gering.

Krijg ik gratis een nieuwe X Marker als ik hem heb gebruikt?

Ja, indien je X-Marker rechtvaardig gebruikt hebt ga je aangifte doen bij de politie. Hiervan krijg je een proces verbaal van aangifte. Hier stuur je een kopie van naar PSP b.v. en deze sturen gratis een nieuw exemplaar op. Sluit de correcte adresgegevens bij!! ( naar postbus 1616, 5602BP EINDHOVEN).
Deze service geld voor de eerste 3 jaar na de originele aankoop, stuur daarom ook de lege X-Marker mee.

X-marker kopen: UrbanSurvival.nl leverancier van X-marker en de bijbehorende accessoires.

Back To Top